Tämä ei ole varsinainen tarinablogi, vaan keskittyy enemmänkin siihen, mitä teen tarinoiden ulkopuolella: pelit, muokkaukset, rakentelut jne. Voi olla, että tänne jossain vaiheessa tulee myös minitarinoita. Takuuvarmasti tulee kuitenkin kuvia ja tekstejä peleistä, joita käyn läpi kun joudun pitämään kulloinkin kirjoittamaani tarinaa tauolla.

maanantai 17. tammikuuta 2022

Modien lataaminen, purku ja asentaminen Sims 4 peliin

Ihmisillä tuntuu olevan tosi paljon haasteita modien asentamisen kanssa. Lähes päivittäin saa lukea kansainvälisissä ryhmissä, että modit eivät toimi. Jos keskustelun aloittajan saa lopulta laittamaan kuvan tiedostokansiostaan kommentteihin ( ellei sitä ole tajuttu laittaa jo aloitukseen, harvemmin on ), ongelman syyt ovat nopeasti selvillä. Modi on asennettu, mutta sitä ei ole purettu zip -tiedostosta tai kyseinen modi on peliä muokkaava ja se on asennettu tiedostokansioon liian syvälle.

Englanniksi asennusohjeita on pilvin pimein. Löytyy youtube -videosta blogiteksteihin. Näille onnettomille olisi siis apuja tarjolla, jos vain osaisi käyttää googlea. Tämä kuulostaa ehkä vähän ikävästi muotoillulta, mutta se on ihan totta. Olen pistänyt merkille, että suurin osa näistä kyselijöistä puhuu englantia äidinkielenään, joten siitäkään ei pitäisi olla kyse. 

Suomeksi ohjeita taas on harmillisen vähän. Tai ehkä niitä on tänä päivänä jo enemmän. Mene ja tiedä. Sen vuoksi pohdin, että ehkä olisi aika ottaa itseäni niskasta kiinni ja tehdä tätä varten ohjeistus. Tiedänpähän sitten, että on ainakin yksi ohje jossain päin nettimaailman syövereitä.




_________________________________







Tässä kuvassa näkyy polku oikeaan tiedostoon eli Tiedostot - Electronic Arts - The Sims 4. Voit avata tämän itsellesi valmiiksi koneelle. Kansio, jonne modit viedään, on helposti nimetty: Mods. 



Otetaan tässä latausesimerkiksi peliä muokkaava MC Command Center: MCCC Patreon




Tältä näyttää kyseisen modin lataussivu. Voit valita ladattavaksi joko tuon ylemmän vaihtoehdon tai sitten molemmat. Alempi tarvitsee tuon ylemmän toimiakseen.





Itselläni on käytössä purkuohjelma nimeltä WinRar. Kuten näkyy, sen lataus on minulla vanhentunut, sillä en maksa kyseisestä ohjelmasta, joten painan tuon pienen ruudun kylmästi pois ruksista. 
Olen ymmärtänyt, että tietokoneissa on nykyisellään itsessään mahdollisesti jokin purkuohjelma ( ?? ), mutta koska en tuosta asiasta sen enempää tiedä, en sen kautta tiedostojen purkamista neuvo. 

Mikäli lataamasi zip -tiedosto ei aukea automaattisesti, avaa koneeltasi ladatut tiedostot ( näkyy ensimmäisessä kuvassa vasemman reunan tiedostopuussa heti kolmantena tai tuossa alemmassa kuvassa ), tuplaklikkaa sitä ja sen jälkeen tiedosto aukeaa.

Kuten näette tuon pienen ruudun alta, siellä on paljon erilaisia script -tiedostoja. Ne kaikki täytyy siirtää nyt sinne mods -kansioon. Kaikkein helpoin tapa on maalata nuo kaikki tiedostot kerralla ja vetää haluamaasi kansioon, tässä tapauksessa mods -kansioon. 
Maalaus:
Klikkaa ensimmäinen rivi aktiiviseksi. Vie kursori alemmalle riville. Paina shift -nappula näppäimistöstä alas. Tämän jälkeen paina alinta riviä. Kaikki rivit ovat nyt "maalattu" eli valittu.
Nyt voit tarttua mihin tahansa maalattua kohtaa. Älä päästä irti. Vedä kaikki kerralla mods -kansioon.





Minun mods -kansion sisällä näyttää tältä. Olen luonut siis MCCC:lle ihan oman kansionsa. Tämän syvemmälle kyseistä modia ei ehdottomasti saa asettaa. Yksi kansio.





MCCC kansion sisällä näyttää tältä. 
Tiettävästi joillakin MCCC ei toimi edes yhteen kansioon asetettuna. Tällöin ainoa vaihtoehto on asentaa kyseinen modi suoraan mods -kansioon.


No niin. Nyt on onnistuneesti ladattu MC Command Center, purettu zip -kansiosta ja asetettu mods -kansioon. Mitä vielä? Joko se nyt toimii?
Ei. Pelin omista asetuksista on ruksittava kohta, jolla modeja ylipäätään voi pelissä käyttää.




Pelin sisällä valitse ensin tuo Options ( kuvan oikea alareuna ). Suomeksi se oli ehkä asetukset? Sijainti kuitenkin on sama oli kieli sitten suomi tai englanti.
Kuvassa näkyy vihrellä kohta game options eli peliasetukset. Klikkaat sen auki.





Vasemmalla reunalla on taas valikkopuu ja vihreällä näkyy se kohta, jonka takaa haluttu asetus löytyy. Taitaa suomeksi lukea muu/muut.




Olet tässä kuvassa vienyt kursorin sinne kohtaan, joka tästä kentästä täytyy ruksia. Sen yläpuolelle on tullut pieni tekstiruutu: enable all mods in game. 




Jotta asetus jää voimaan, tämän ruudun alareunasta pitää erikseen muistaa tallentaa tehdyt muutokset.
Ja ei, vieläkään tämä uusi modi ei toimi. Seuraava askel on sulkea peli ja avata se uudestaan. Tämän jälkeen modi on käytettävissä.



TÄRKEÄÄ!

Kun avaat pelin asetettuasi modit ja käytyäsi hyväksymässä pelin asetuksista, että niitä voi käyttää, peli avautuessaan avaa sinulle pienen ruudun, jossa kerrotaan mitkä modit olet peliin asentanut. Tässä pienessä ruudussa on vaihtoehto, jonka ruksiessa tämä pikkuruutu ei enää avaudu. VALITSE SE!
Tämä pieni ruutu avautuessaan hidastaa pelin avautumista, joten on ensiarvoisen tärkeää, että et näe sitä enää jatkossa.


Nythän sitten latailuissa on vain taivas rajana. Eikö? No ei ehkä ihan, sillä kaikilta sivuilta ei kannata ladata. Jos käytät chromen selainta, siihen on mahdollista asettaa sekä adfly skipper että skip shorte.st ads. Näiden avulla alkaa olla jo kohtalaisen turvallista ladata melkein mistä tahansa. Silti, ole varovainen. Lataa ennemmin sivuilta, jotka ovat turvallisia eivätkä käytä kyseisiä ohjelmia. Näistä sivuista minulla on olemassa tässä blogissa erillisiä suosituksia sekä alpha cc:n että maxis matchin käyttäjille. Itse käytän molempia vähän sekaisin, useimmiten kuitenkin tuota, joka sulautuu peliin paremmin eli maxis matchia.


Alla on kaksi kuvaa tietokoneellani olevasta maxis match -tiedostokansiosta.







Tässä ensimmäisessä kuvassa näkyy, että olen tehnyt vinon pinon erilaisia kansioita. Seuraavassa kuvassa näytän, miltä asusteet kansion sisällä näyttää.






Kuten näkyy, olen kansion sisälle vielä jäsennellyt lisäkansioita. Tämä on siis mahdollista, kun puhutaan tavaroista: vaatteet, huonekalut, korut, hiukset, rakennustavarat. Näitä voi asennella lähes miten haluaa, mutta sisäkkäisiä kansioita näissäkään ei voi olla loputtomiin. Olen ymmärtänyt, että viisi sisäkkäistä kansiota on raja.
Eli ajateltaisiin vaikka näin:
asusteet kansio - sen sisällä on korvakorut kansio - sen sisällä on kansio tekijän nimen mukaan. 
Tämä on vielä mahdollista ja oman kokemuksen mukaan se toimii.


Miksi sitten järjestellä mods -kansiota? Eikö kaiken voi vain heittää sinne suloiseen sekamelskaan?
Tottakai voi ja jokainenhan tekee miten parhaaksi näkee. On kuitenkin miljoona kertaa helpompaa löytää jokin tietty tavara, joka esimerkiksi on "mennyt rikki" tai peliä muokkaava modi, joka täytyykin mahdollisesti poistaa ennen kuin sen uutta versiota voi lisätä. Jälkimmäisestä esimerkkinä Grannies Cookbook. Kyseinen modintekijä ei päivitä modia samalla nimellä, kuten moni muu modien tekijä tekee, vaan hän tekee päivityksen uudella nimellä. Siitä suloisesta sekamelskasta on huomattavan vaikeaa löytää kyseinen vanhentunut versio, joka on poistettava.


SITTEN VIELÄ YKSI TÄRKEÄ MUISTUTUS!

Kun lataat mitä tahansa tavaraa netistä, ole tarkkana. Tavaroilla on oma mesh eli se on 3D kuva/kaava, jonka päälle tavara on luotu. 




Tässä on yksi linkki, jossa kerrotaan helposti, että hei, tässä on nämä hiukset, mutta ne tarvitsevat alkuperäiset hiukset näkyäkseen pelissä. Jos kyseisellä sivulla katsot kuvan alle, näet siellä kohdan required. Sen alta löytyy linkki alkuperäisiin hiuksiin. TSR:ssä ainakin maksaville asiakkaille avautuu vielä erikseen latausikkunan yhteydessä sama inforuutu ja pystyt siinä lataamaan sekä alkuperäiset hiukset että nämä Remaronin tekemät muunnellut.

Tärkeitä sanoja latailussa ovat: 

mesh, original mesh - nämä yleensä tarkoittavat sitä, että kyseinen tavara on henkilön itsensä tekemä
mesh needed - kyseiseen tavaraan tarvitset alkuperäisen, jotta lataamasi tavara toimii pelissä
bgc - base game compatible - et tarvitse mitään pelin lisäosaa, jotta tavara toimii pelissä

Jos kysymyksiä jäi, kysy. Vastaan parhaan kykyni mukaan ja tarpeen vaatiessa muokkaan julkaisua ja lisään ohjeistuksia.

Turvallista latailua!
                                Arwen

























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Modien lataaminen, purku ja asentaminen Sims 4 peliin

Ihmisillä tuntuu olevan tosi paljon haasteita modien asentamisen kanssa. Lähes päivittäin saa lukea kansainvälisissä ryhmissä, että modit ei...